Oudot markkinavoimat

Mitä ovat nämä pörssiä heiluttavat oudot voimat?

Talousuutiset tuntuvat usein kaukaisilta siksi, että on vaikea hahmottaa, kuka siellä taloudessa oikein tekee jotain. Otetaan esimerkiksi markkinavoimat.

Euromaiden velkakriisin aikana poliitikot ovat vaikuttaneet voimattomilta oudon olion edessä, jonka tavatessa ei voi muuta kuin heittäytyä selälleen, leikkiä kuollutta ja odottaa, että peto menisi pois. Tuo mystinen peto, markkinavoimat, paiskoo ongelmamaiden lainojen korot taivaisiin ja iskee pörssikurssit kanveesiin.

Mutta sehän olemme me! Markkinavoimat koostuu ihmisistä ja heidän johtamistaan yrityksistä, jotka haluavat lainaamalleen rahalle korkoa, mielellään hyvää sellaista.

Vaikka me olemme markkinat, viime aikoina pörssikurssien rajua heiluntaa seuratessa on käynyt mielessä, että taidamme olla mielenvikaisia. Pörssikurssit ovat romahdelleet usein ja kurssit ovat heiluneet aiempaa rajummin.

Markkinoilla taitaa olla liikkeellä muunkinlaisia voimia kuin ihmisiä. Yksi syy kurssiheiluntaan on tietokoneiden keskenään käymä salamasota. Englanniksi termi on ”high frequency trading”, jossa tietokoneet ohjelmoidaan tekemään valtava määrä kauppoja hyvin lyhyessä ajassa. Yhdysvalloissa käydään keskustelua ”flash tradingista”, jossa tarjoukset välähtelevät tietokoneruudulla niin nopeasti, että ihmissilmä ei voi niitä erottaa.

Nämä salamakauppiaat hakevat voittoa pienen pienillä arvopapereiden hinnaneroilla. Perinteinen (ihmis)sijoittaja hakee sijoituskohteeltaan eli yritykseltä kasvunäkymiä, osinkoa, kenties tiettyä toimialaa. Konesijoittaja haluaa vain mahdollisimman paljon kurssien heiluntaa, koska se on ohjelmoitu hyötymään kaupankäynnistä itsestään.

Nopeat vaihtelut päivän sisäisessä kaupassa tekevät oikeasta ajoituksesta vaikeaa ammattilaisillekin. Enää ei riitä, että osaa ostaa tai myydä oikeana päivänä, nyt pitäisi osata löytää oikea hetki päivän aikana.

Mitä tavallisen sijoittajan pitäisi tässä tehdä? Pörssi voi olla riittävän hämmentävä paikka ilman salamasotia käyviä koneitakin. Nyt pitäisi kyetä pitämään pää kylmänä ja reaktiot nopeina. Elokuun rajun pörssilaskun jälkeen osakekurssit vaikuttavat jo houkuttelevan alhaisilta.

Hidas säästäjä voi jo löytää oston paikkoja, mutta kannattaisi ehkä ostaa vähän kerrallaan ja pitää mielessä, että lisää romahduksia voi tulla.

 

Ps.  Glorian Facebook-sivut löytyvät osoitteesta https://www.facebook.com/glorialehti. Muista käydä tykkäämässä, jotta näet Glorian tuoreimmat kuulumiset.

 

Pps. Vanhempia postauksia voit käydä lukemassa täältä.

Kommentoi


Viestisi *
Kirjoita numeroina ilman välilyöntejä
kaksi neljä kolme seitsemän
Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia

Kommentit