Ruoka lohduttaa

Kun maailma ympärillä järkkyy, niin ruoka luo turvallisuudentunnetta. Maailmantalous ja poliittinen tilanne korreloivat suoraan suureen ruoka- ja kokkausbuumiin.  

Ahvenenmaalainen kalakeitto Michael Björklundin Lähiruokaa–keittokirjasta. KUVA Anton Sucksdorff


Ruokatrendit elävät nyt vahvasti kahteen suuntaan: välitöntä, fyysistä turvallisuutta tuottavaan mättöruokaan sekä henkistä turvallisuutta tuovaan eettiseen ruokaan.

Työelämässä on kova stressi, ihmisiä irtisanotaan ja lomautetaan. Elämä ei ole pitkään aikaan ollut näin epävarmaa. Siksi kaipaamme jotakin, josta tulee hyvä olo.

Nostalgiointi mummon perinnereseptien parissa, kokkaussessiot ja ruokailu kavereiden kesken, luomu- ja lähiruoan kasvava suosio, ruoan alkuperä, puhtaat raaka-aineet. Kaikella tällä etsitään turvallisuudentunnetta arjen ahdinkoon.

Niillä, joiden jokapäiväinen leipä ei ole uhattuna, onkin varaa innostua ruoan terveellisyydestä ja turvallisuudesta. Eettisyydestä ja ekologisuudesta on tullut uutta luksusta, johon köyhällä ei ole varaa. Helsingin Sanomat teki tammikuussa luomuruokakorien hintavertailun, joka osoitti, että nelihenkisen perheen perusruoat haukkaisivat puolet perushoitajan bruttopalkasta. Kun luomuruisleipä maksaa yli kuusi euroa ja juustohampurilainen euron, moni äänestää lompakollaan.

Helsingin Sanomien haastattelussa Aitokaupan toimitusjohtaja Juha Sulkakoski sanoi, että hintoihin vaikuttaa se, että luomu- ja lähiruoka ovat Suomessa edelleen uusi ja marginaalinen asia.

"Tähän saakka on tuotu maaseutua takaisin. Me haluamme päästä ruokakeskustelussa siihen, että luomu ja lähiruoka ovat osa tavallista arkea”, hän sanoo (HS 9.1.2012).

Tätä aihetta voisi pohtia yhteiskunnallisestikin. Millainen ruoan turvallisuus ja terveellisyys olisi suotavaa ja yhteiskunnalle edullista? Miten tehotaloudella tuotettu mättö näkyy sairaustilastoissamme ja uhkaa maapallon kestokykyä? Miten luontoa säästävästi tuotettu kohtuuruoka, joka vähentää elintasosairauksia ja josta riittää ravintoa useammille, löytyisi kaikkien lautasilta?

 Mitä kilpailuhenkisemmäksi maailma muuttuu, sitä enemmän tarvitsemme turvallisuudentunnetta. Ruoka luo sitä, eikä sitä tunnetta meillä ole varaa menettää.

 

PS. Vanhempia Makeaa elämää -postauksia voit käydä lukemassa täältä.

PS. PS.  Glorian Facebook-sivut löytyvät osoitteesta https://www.facebook.com/glorialehti. Muista käydä tykkäämässä, jotta näet Glorian tuoreimmat kuulumiset.

Kommentoi


Viestisi *
Kirjoita numeroina ilman välilyöntejä
kuusi yksi kaksi neljä
Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia

Kommentit